tiistai 7. elokuuta 2007

Kesäloma 2007, Loppusanat

Reissu oli oikein onnistunut ja reppuun kertyi jälleen edellisten matkojen tapaan paljon mahtavia kokemuksia. Päällimmäiseksi jäi mieleen Ranskan kauniit maalaismaisemat, upeat linnat ja viehättävät kylät. Ranskalainen tapa elää tuntui myös miellyttävältä. Tuntemattomatkin tervehtivät kaduilla, lapset olivat tervetulleita kaikkialle, ruoka oli poikkeuksetta aina hyvää ja kulttuuria sekä nähtävää olisi riittänyt meidänkin kiertämillä alueilla viikoiksi tai jopa kuukausiksi.

Muutimme mieltämme myös ranskalaisista viineistä. Valkoiviinit ja shampanjat ovat toki aina kuuluneet suosikkeihimme, mutta reissun aikana tutustuimme moniin miellyttäviin rosé- ja punaviineihin. Viinitiloja olisi voinut kierrellä enemmänkin, mutta se olisi vaatinut ehdottomasti paljon enemmän etukäteissuunnittelua ja eri viinittyyppien maistelua. Chablis’n kaupunki ja Larochen tila oli suunnittelusta johtuen ehdottomasti onnistunein visiitti.

Saksa näytti meille parhaat puolet. Reinin varren maisemat olivat sadunomaiset ja Berliinistä pidimme molemmat. Siellä parasta oli Nykin tapaan ihmiset ja omalaatuinen kaupunkikulttuuri. Heini innostui Saksan reissun ansiosta valitsemaan syksyn iltojen ratoksi saksan keskustelukurssinkin koulusta.

Lauran kanssa matkustaminen oli helpompaa kuin uskalsimme odottaa. Oman reissurytmin löydyttyä onnistuivat päiväretken ilman turhia paineita ja siirtymäajot kivuttomammin. Emme juuri joutuneet tinkimään nähtävyyksistä tai kaupungeista, joissa halusimme käydä. Toki päiväretkien pituus oli aika paljon lyhyempi emmekä olleet kertaakaan ulkona yhdeksää pidempään. Lauran rytmi toi uusia ja erilaisia kokemuksia ja ”pakotti” nauttimaan hitaammasta menosta.

Vuokratalot toivat omalta osaltaan myös helppoutta lapsen kanssa matkustamiseen. Välttämättömän tavaran määrä niin järkyttävä, joten pakkaamisen/purkamisen minimoiminen vähensi stressiä aika tavalla. Oli myös helppoa, ettei tarvinnut siirtyä joka yö uuteen paikkaan vaan pystyimme tekemään käteviä päiväreissuja taloilta.

Kuukauden mittainen matka oli meille sopiva, koska silloin ei tullut hätä haukata kaikkia nähtävyyksiä yhdellä kertaa ja muutama ylimääräinen päivä antoi tilaa muuttaa suunnitelmia. Tänä vuonna pitkän breikin Euroopassa mahdollisti myös Timon 2 kuukauden mittainen kesä-isyysloma. Kuukausi kotona reissun jälkeen oli luksusta, kun edellisiltä reissuilta on usein menty suoraan lentokoneesta töihin lomapäivien ollessa kortilla.

Pitkällä reissulla on mukavaa, kun on välillä seuraa. Tänä vuonna saimme nauttia hauskoista hetkistä Timon vanhempien ja siskon perheen kanssa. Oli sitten mukana ystäviä tai perhettä pystyy lomasta nauttimaan ihan eri tavalla. Iltaa on hauskempi viettää isolla porukalla ja aina joku keksii jotain hauskaa tekemistä tai kokemista. Sitten on taas mukavaa olla vain oman perheen kesken. Näiden yhdistelmä on meistä paras.

Tämän vuoden Euroopan reissu oli kaikkinensa aivan erilainen kuin ennen, joka tietysti oli Lauran ansiota. Hänen kehitystä ja iloa oli hienoa seurata. Suurin reissunähtävyys oli siis tyttö itse ja hänen kautta mekin opimme nauttimaan pienistä asioista -niiden hienojen isojen nähtävyyksien lisäksi. Milloinkohan päästään taas Matkalle?

Ei kommentteja: